Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a lansat Ghidul Solicitantului privind acordarea de granturi în industria prelucrătoare în baza Hotărârii Guvernului nr. 702/2024.
Bugetul total alocat schemei de ajutor de stat este echivalentul în lei al sumei de 447 milioane euro, pentru toată perioada de implementare, defalcat astfel:
- credite de angajament pentru încheierea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2024 – 2026;
- credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2025 – 2029.
Bugetul mediu anual maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 149 milioane euro.
Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 21.06.2024 – 31.12.2026.
Cofinanțare din partea beneficiarului: cel puțin 25% din cheltuielile eligibile.
Valoare minima proiect: 5.000.000,00 euro fara TVA (echivalentul in lei)
Ajutor de stat: în raport cu cheltuielile eligibile şi în limita intensităţii maxime admisibile prevăzută în Anexa 2 la HG 702_2024_intensitate max ajutor de stat.
Sectoare de activitate eligibile
Sectoarele de activitate eligibile sunt cele prevăzute în Aneza 1 la HG 702_2024. Se poate solicita finanţare pentru o singură activitate economică, respectiv un singur cod CAEN. Activitatea pentru care se solicită finanţare poate fi principală sau secundară.
Beneficiarii schemei de ajutor de stat
Beneficiarii sunt:
- întreprinderi nou-înființate
- întreprinderi în activitate
- atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari
Pentru întreprinderile în activitate și întreprinderile nou-înființate care au desfășurat activitate cel puțin un exercițiu financiar încheiat, suplimentar criteriilor prevăzute la art. 17, alin. (1) și alin. (4) din H.G. nr. 702/2024, acestea trebuie să îndeplinească cumulativ, la data depunerii cererii, și următoarele criterii de eligibilitate, conform art. 17, alin. (2) din H.G. nr. 702/2024:
- Au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciții financiare încheiate;
- Au capitaluri proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat;
- Au capital social subscris vărsat în condițiile legii în valoare de minimum 100.000 lei.
Pentru întreprinderile nou-înființate, suplimentar criteriilor prevăzute la art. 17, alin. (1) și alin. (4) din H.G. nr. 702/2024, acestea trebuie să îndeplinească cumulativ, la data depunerii cererii și următoarele criterii de eligibilitate, conform art. 17, alin. (3) din H.G. nr. 702/2024:
- Au capital social subscris vărsat în condițiile legii în valoare de minimum 100.000 lei;
- Nu aparţin unor acţionari/asociaţi care deţin sau au deţinut în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii de acord pentru finanţare o altă întreprindere înregistrată conform dispoziţiilor Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare.
Cheltuielile eligibile aferente investiției
A. Active corporale:
- construcții de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea/închirierea de construcții. În cazul construcțiilor se consideră eligibile doar cheltuielile aferente realizării de construcţii noi, regăsite în Capitolul 4 – Cheltuieli pentru investiția de bază, subcapitolul 4.1 – Construcții și instalații de bază din Devizul pe obiect astfel cum este prezentat în Anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016. În cazul închirierii construcţiilor aferente investiţiei sunt considerate eligibile cheltuielile cu chiria construcţiilor aferente investiției, înregistrate pe perioada realizării planului de investiţii.
- terenuri, respectiv cheltuielile realizate cu achiziționarea/închirierea de terenuri. Valoarea achiziției terenului nu trebuie să depășească 10% din valoarea totală a investiției. Valoarea maximă eligibilă a chiriei nu poate depăși 25 lei/mp/lună, fără TVA. Activele corporale din cadrul investiției, indiferent de sursa de finanțare, cu excepția celor care fac obiectul închirierii conform art. 7, alin. (4), lit. a) din H.G. nr. 702/2024, trebuie să fie libere de sarcini pe toată perioada de implementare și monitorizare a investiției (pentru teren și construcții se va face dovada anual, prin Extras de Carte Funciară). În cazul închirierii terenurilor aferente investiţiei sunt considerate eligibile cheltuielile cu chiria terenurilor aferente investiției, înregistrate pe perioada realizării planului de investiţii.
Costurile legate de închirierea de active corporale pot fi luate în considerare în următoarele situații:
- în cazul terenurilor și clădirilor, contractul de închiriere trebuie să continue cel puțin timp de 5 ani de la data preconizată de finalizare a investiției pentru întreprinderile mari și cel puțin timp de 3 ani în cazul IMM-urilor;
- în cazul închirierii de instalații sau de utilaje, contractul trebuie să fie unul de leasing financiar și trebuie să conțină obligația ca beneficiarul ajutorului de stat să achiziționeze activul la data la care expiră contractul, dar nu mai târziu de data depunerii ultimei cereri de plată.
Activele corporale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții de eligibilitate:
- să fie utilizate exclusiv în cadrul unității care primește ajutorul de stat;
- să fie amortizabile;
- să fie incluse în activele întreprinderii beneficiare de ajutor de stat și să rămână asociate proiectului pentru care s-a acordat finanțarea pe o perioadă de minimum 5 ani de la data finalizării acesteia în cazul întreprinderilor mari și 3 ani în cazul IMM-urilor;
- să fie achiziționate în condiții de piață de la terți care nu au legături cu cumpărătorul;
- să fie noi, cu excepția celor pentru IMM-uri.
- instalații tehnice, utilaje și echipamente noi clasificate conform Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, cu valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită conform prevederilor legale în vigoare.
B. Active necorporale:
Sunt activele amortizabile asociate investiţiei iniţiale precum brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală.
Activele necorporale sunt eligibile pentru calculul costurilor de investiții dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- trebuie să fie exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat în locația realizării investiției, numai pentru atingerea obiectivelor investiției pentru care s-a solicitat finanțarea;
- trebuie să fie amortizabile;
- trebuie să fie achiziţionate în condiţiile pieţei, respectiv condiții de transparență și competitivitate, de la terţi care nu au legături cu cumpărătorul;
- trebuie să fie incluse în activele întreprinderii care beneficiază de ajutor de stat şi trebuie să rămână asociate investiției, în locația prezentată în planul de afaceri, pentru care s-a acordat ajutorul de stat pe o perioadă de minimum 5 ani sau de 3 ani în cazul IMM-urilor.
Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiţiei iniţiale sau pentru o investiție inițială care crează o nouă activitate economică.
Pentru IMM-uri, costurile activelor necorporale sunt eligibile în proporție de 100%.
C. Costurile salariale
Costurile salariale estimate pentru locurile de muncă create în urma unei investiții inițiale sau pentru o investiție inițială care creează o nouă activitate economică, aferente realizării investiției.
Costuri eligibile pentru costurile salariale prevăzute la art. 7, alin. (2), lit. b) sau lit. c) din H.G. nr. 702/2024 sunt costurile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi de la data primei ocupări a fiecărui loc de muncă și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- proiectul de investiţii determină o creștere netă a numărului de angajaţi în unitatea în care a fost realizată investiția, în comparaţie cu media din ultimele 12 luni, după deducerea din numărul de locuri de muncă create a oricăror locuri de muncă pierdute în perioada respectivă, exprimate în unități de muncă anuale;
- fiecare post este ocupat în termen de 3 ani de la finalizarea investiției;
- fiecare loc de muncă creat prin investiţie se menţine în zona în cauză pentru o perioadă de cel puţin 5 ani sau, în cazul IMM-urilor, de cel puţin 3 ani de la data la care locul de muncă a fost ocupat pentru prima dată.
În sensul celor de mai sus:
- locurile de muncă create direct de un proiect de investiții = locurile de muncă legate de activitatea care face obiectul investiţiei, inclusiv locurile de muncă create în urma unei creşteri a ratei de utilizare a capacităţii create de investiţie;
- locurile de muncă ocupate = locurile de muncă pentru care întreprinderea a încheiat un contract individual de muncă, în vigoare, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, pentru care se plătește un salariu brut lunar.
Obligația de a menține locurile de muncă create se consideră îndeplinită dacă se păstrează atât locurile de muncă create conform alin 7, lit. a) din HG nr. 702/2024 cât și media ultimelor 12 luni precedente lunii în care se înregistrează cererea de acord pentru finanțare.
Cheltuielile neeligibile (se suportă de către întreprinderea solicitantă)
- achiziția, modernizarea, reabilitarea de construcții, lucrări de construcții necesare schimbării destinației unor construcții existente;
- achiziția de mobilier și mobilier industrial, decorațiuni, mijloace de transport înmatriculabile, calculatoare electronice care nu fac parte din fluxul tehnologic;
- aparatură birotică, truse de scule, dulapuri/cărucioare cu scule;
- cheltuieli cu transportul, montajul instalațiilor tehnice, utilajelor și echipamentelor;
- cheltuieli pentru reabilitarea/repararea activelor corporale achiziționate;
- costurile aferente chiriei care depășesc valoarea de 25 lei/mp/lună, fără TVA;
- costurile aferente achiziției terenului care depășesc 10% din valoarea investiției, fără TVA;
- activele corporale de natura instalațiilor tehnice, utilajelor și echipamentelor care nu se încadrează în clasificarea prezentată în Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, sau nu au valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită conform prevederilor legale în vigoare, sau nu sunt noi, cu excepția celor pentru IMM-uri.
Descarcă Ghidul solicitantului și anexele 👉 HG 702/2024 – granturi pentru industria prelucratoare
👇 Nu rata finațarea proiectelor tale! 👇